Google och öppenhet

Det känns inte så länge sedan som Google var en lite bättre sökmotor än Altavista. Mer än så var det inte. Sedan hände det nått…

google_1999

Många tänker nog fortfarande på Google som en sökmotor eller möjligtvis en e-posttjänst i form av Gmail men sök- och mailtjänster är bara toppen på Googel-isberget. Under ytan döljer sig mängder av tjänster och API:er inom en mängd andra områden och det kommer nya i en rasande takt. Just när man börjar förstå vidden och möjligheterna med vad som hände i förra veckan så släpper man en ny applikation eller en ny version av ett API.

Hur kan man hålla sådan takt?

Precis som Microsoft inser Google att man måste få hjälp utifrån för att få fart på utvecklingen men man väljer en annan metod än Steve Ballmer och Microsoft.

opensource-250x216

Man lockar till sig utvecklare genom att i första hand använda sig av öppna API:er, standarder och protokoll snarare än att hitta på egna, och genom att låta en del av utvecklingen ske under Open Source licens. Detta uppfattas av många utvecklare som mycket attraktivt då det ger fri tillgång till verktyg, källkod och dokumentation på ett sätt som inte alltid varit fallet med andra leverantörer.
Genom att skapa öppna API:er för sina tjänster som vem som helst kan använda sig av, överlåter man en stor del av skapandet och kreativiteten till externa utvecklare.
Så kallade web mashups har blivit ett begrepp på senare tid och betyder just att man kombinerar olika API:er för att skapa nya tjänster som leverantörerna av API:erna ofta inte kunnat förutse.

Inom mobilområdet håller man på att röna stor framgång med de här metoderna med Androidplattformen, men mer om Android och Open Source imorgon!

This entry was posted in .