Alla pratar om Google Wave

wavelogo1

Google wave har verkligen fått stor uppmärksamhet efter utvecklarkonferensen i San Francisco i förra veckan. På kontoret väntar vi med spänning på att utvecklarteamet ska komma hem till Australien och börja mata in oss konferensdeltagare på betaservern så att vi kan börja testa på riktigt. Den vanligaste Wave-frågan hittills har varit ”vad är det för något?” så här följer en liten sammanfattning:

Google Wave är en kommunikationsplattform som på sätt och vis kombinerar det bästa från de mest populära sätten att kommunicera och dela med sig av information på Internet idag. Google Wave kan beskrivas som en kombination av chat, diskussionsforum, e-post, fildelingsprogram, wiki, Facebook och twitter. Klienten för Google Wave är helt webbaserad och kommunikationen sker i realtid. Chattar du med någon i en wave ser du bokstav för bokstav komma upp, precis som i Talk under *nix.

I likhet med wiki finns en historikfunktion som kommer ihåg vad som skett i en wave, vem som utförde det och när det skedde. En wave kan snabbspolas framåt och bakåt så att man kan se hur den växer fram. Grundtanken är också precis som i wiki att flera personer fritt kan redigera i en informationsmängd, rätta fel och komplettera.

Fildelning är busenkelt i Google Wave. Bara ta en fil och dra-och-släpp den i en wave så har du delat ut den. (drag-och-släpp funktionaliteten är för övrigt det enda som tills vidare behöver ett tillägg i form av Google Gears för att fungera i en webbläsare. I övrigt är klienten helt html/Javascript-baserad.)

Vad katten är då en wave för något?

En waveEn wave är ungefär som en kombination av en diskussionstråd, historiken från en chatt och en wikiartikel. Beroende på innehåll kan en wave vara lika mycket en konversation som ett dokument. Du kan jobba själv med en wave eller tillsammans med hundratals andra som alla samtidigt kan redigera den.  En wave kan förutom text innehålla filer, filmer, bilder, kartor och applikationer.

Applikationer kan vara antingen extensions eller gadgets och exempelvis bestå av schackspel eller sudoku som alltså kan spelas inne i en wave komplett med historik och allt.

Förutom allt det här kan det också finnas robotar i en wave. En robot är som en artificiell deltagare som kan bidra med information eller agera på det som andra skriver i en wave. Exempel på robotfunktioner är realtidsöversättning eller import från andra datakällor. Om någon nämner ett företag eller organisationsnummer skulle en robot kunna vara programmerad att automatiskt tillföra t.ex. aktuell kreditinformation efter företagsnamnet.

Något som ger Google Wave ytterligare en dimension är möjligheten att bädda in waves på webbsidor utanför den egna klienten. Om någon skriver i t.ex. en gästbok på din hemsida kan det dyka upp i en wave i din Google Wave-klient. Ett exempel som redan ska fungera är möjligheten att få kommentarerna till YouTube-filmer som en wave i sin klient.

Det här får räcka som en sammanfattning så länge.Vill du veta mer bör du absolut se demon som gavs på konferensen i torsdags. Läs sedan vidare på Googles officiella sida på wave.google.com

Lita på att vi återkommer med hands-on-rapporter så fort vi får tillgång till betaservern!

One comment on “Alla pratar om Google Wave
  1. Hej, Er der nogen her har en invitation til at dele? Det ville være meget værdsat! Tak!

Comments are closed.