Internet är det nya operativet

Första gången jag hörde någon prata om The Internet Operating System lät det rätt löjligt och kändes något provocerande men för varje år som går verkar det bli allt mer sant. När jag installerade nya Ubuntu 10.10 på några laptopar förra veckan var det första jag gjorde att lägga upp genvägar till en handfull molntjänster för mail, dokumenthantering, projektkoordinering osv. Det är tjänster på nätet som jag använder dagligen i mitt arbete, där jag har min information och där jag sköter kommunikationen med kunder och kollegor. Efter att jag lagt upp genvägarna som länkar på skrivbordet och i webbläsaren var det inte mycket mer som behövde göras med burkarna. Bara att sätta igång och jobba.

Hade det här varit för bara några år sedan hade en laptop känts rätt så oanvändbar innan man installerat en mängd lokala program som Office-paket med Outlook, mailprogram, antivirus osv. Att anpassa en ny laptop kunde då ta ett par dagar i värsta fall och nu gick det på bara någon halvtimme.

Det här får mig åter att börja tänka på Internet som det globala operativet. Programikonerna har blivit URL:er på Internetskrivbordet. Startsträckan i tid och pengar för ett företag att komma igång med kundhantering, projektkoordinering, e-post, office-funktioner, filhantering m.m. är nära nog noll, och som bonus är backupper, uppgraderingar och support outsoursat redan från dag 1.

Det gäller bara att hänga med i explosionen av nya sofistikerade molntjänster. Utbudet är som en enda lång godisdisk där man kan provsmaka hur mycket man vill tills man hittar sina favoriter. Det är goda tider vi lever i vi som har Internet som operativsystem!