Nästa stora teknikgrej?

Det händer rätt ofta att man pratar teknik och framtid med kollegorna, inte minst nu när CES pågått i några dagar. Efter att ha sett störtfloden av tablets (eller plattor som språkwebben vill kalla det) började vi snacka om vad nästa stora teknikgrej kommer att bli. Det som ingen riktigt har greppat än men som kommer runt hörnet.

Som vanligt halkade jag in på augmented reality, alltså företeelsen att koppla samman, eller dubbelkopiera den virtuella världen med verkligheten. Traditionellt har den virtuella upplevelsen och verkligheten varit helt isolerade från varandra och det är först på senare år som vi börjat ta med oss online-upplevelsen ut i verkligheten i form av våra kära smarta telefoner. Med dem kan vi tjuvtitta in i cyberspace som genom ett nyckelhål och få en liten försmak av den fullfjättrade AR-upplevelsen. Telefonen vet vår identitet, var vi är och kan vårt sociala nät men gränssnittet är fortfarande hopplöst primitivt. Den kan tuta och blinka men den kan inte ändra på hur vi ser och hör verkligheten omkring oss. Än så länge…

Nästa stora grej (CES om två-tre år?) blir AR-glasögonen. Med dem får vi en head-up-display som kopplar samman all information på nätet med vår aktuella position. Telefonen kan vi ha kvar i fickan då all grafik och ljud streamas trådlöst till glasögonen som skickar tillbaka information om vilket håll vi tittar åt för tillfället. Gatubilden kommer att förändras rätt så drastiskt i takt med att vägskyltar, reklampelare och annan information successivt flyttar över till den virtuella sidan.

Google är på väg mot AR med stormsteg, men i det tysta. Hela Street View-konceptet är en enda stor mockup för att Google ska kunna börja förse sin virtuella verklighet med innehåll och börja sälja annonsutrymme innan tekniken är på plats på klientsidan. Så fort vi får AR-glasögon kommer det bli som en live-version av Google Street View!

Så, där har ni det. Nästa stora teknikgrej: AR-glasögon.

One comment on “Nästa stora teknikgrej?

Comments are closed.