Produktiv textbehandling på Androidplattor

Äntligen har jag hittat en kombination av hårdvara, mjukvara och arbetsflöde som gör det möjligt att skriva med hjälp av min Androidplatta på ett snabbt och produktivt vis. Faktiskt på sätt och vis effektivare än på datorn. Jag pratar inte om att skapa dokument med marginaler bilder och sidhuvuden, utan enkel, rå textinmatning av formuleringar, blogginlägg och rapporter.
Tänker man efter är de flesta traditionella ordbehandlare överfulla med funktioner som de flesta av oss aldrig använder. Att starta Word för att skriva en projektrapport blir lite som att starta ett kärnkraftverk för att koka en kopp kaffe.
Minimalistiska ordbehandlare har blivit något av en trend i appvärlden och det finns många att välja mellan. Jag har fastnat för Write för Androidplattor. Bland de få (i positiv bemärkelse) finesserna som jag fastnade för var nattläget som gör att man kan skriva med vita tecken mot svart bakgrund. På en läsplatta med OLED-display gör detta att batteritiden ökar rejält.

image

Som externt tangentbord har jag hittat min absoluta favorit i Logitechs Bluetooth tangentbord K810. Efter att ha använt det i några dagar skaffade jag ett till för att ha i reserv! Bland alla positiva egenskaper har det självlysande tangenter som tänds när man närmar sig det med händerna! Sagolikt bra när man skriver i mörkret. Känslan i tangenterna och hastigheten jag kan skriva med är bättre än något annat stationärt eller portabelt tangentbord jag provat.
För att få externa bluetoothtangentbord att fungera extra bra med plattor kan man ladda ner det virtuella tangentbordet External Keyboard Helper Pro från Google Play. Detta ersätter helt tangentbordet som visas på skärmen och har en mängd finesser som man kan använda för att t.ex. mappa om tangenter och skapa makron.
Det som sätter pricken över Iet i textinmatningen är Androids delningsfunktion som gör det möjligt att skicka vidare den aktuella texten till någon annan installerad app som vill ta emot den. Det går alltså blixtsnabbt att kanalisera det man skrivit till t.ex. ett mail, ett WordPressinlägg, Twitter, Evernote eller som jag ofta gör, till en katalog på Google-drive.

Det är inte självklart att man är produktiv med en läsplatta trots alla fiffiga appar som finns. Det gäller att hitta de rätta kombinationerna och det rätta arbetsflödet! Skriv gärna en kommentar om du har liknande erfarenheter eller tips!