Skräpsymboler

Om du råkat ut får någon av mina föreläsningar kring design och användarupplevelser vet du att jag har en förkärlek för symboler och piktogram. Jobbar man med symboler gäller det att man väljer rätt metaforer för att förklara och förenkla de komplicerade processer som vi vill att våra användare ska ta del av. Ofta kan man se historiskt föråldrade symboler som är tänkta att ge en förklaring till vad som avses med en modern företeelse. Ett bra exempel är att många designers fortfarande använder en bild av en diskett för att symbolisera spara-funktionen. Mina brorsbarn i tioårsåldern har aldrig handskats med disketter och måste nu lära sig att den konstiga fyrkantiga grunkan betyder att man vill spara något…

soptunna

På den nybyggda utlandsterminalen på Landvetter flygplats har man använt sig av symboler på ett extra tillskruvat sätt. Runt om i terminalen har man placerat ut ett stort antal futuristiskt designade papperskorgar. Eftersom de inte alls liknar papperskorgar har man tagit det säkra före det osäkra och målat på en symbol föreställande en gammal hederlig, klassisk soptunna med lock och allt. Det hela blir till ett skrattretande bra exempel på en ny företeelse som förtydligas med ett historiskt piktogram!

This entry was posted in .